tiistai 4. marraskuuta 2014

Kokkikolmosen Kokeellinen Keittiö: Lakupossu

Meikäläiseltä tuossa kyseltiin, että mitä sitä miehen(tahi naisen) pitäisi tehdä, jotta saisi makoisaa lakritsipossua.

Pitänee tähän nyt kirjoittaa hiukan aiemmasta modifioitu makutestattu ohje ja se kulkee näin:

Ainehiksi mies(tahi nainen) tarvitsee pullollisen(tahi näin nykyaikana tölkillisen) olutta. Itse käytin aivan tavan lageria, mutta jotain tummempaakin voisi ohjeeseen soveltaa. Tuskin kuitenkaan portteria. Virtuaaliset makureseptorini kertovat näin asiaa päässä kuvitellessani, että ehkä tumma Velko voisi olla sopivin vaihtoehto. Kastike kun tarvitsee myös makeutta.

Lakritsia tarvitaan vähintään se sata grammaa(itselläni oli noin 100g), mutta sitä voisi varmasti olla kokemukseni mukaan enemmänkin. 200 grammaa ei taatusti vielä tee makunautinnosta huonoa.

Olutta kaadetaan kattilaan 2-3 desiä. Annetaan sen kuumentua. Muttei aivan kiehuvaksi asti. Höyryä on syytä nousta kattilan pinnasta. Kaadetaan sekaan lakritsipaloja pikkuhiljaa ja sekoitetaan vispilällä reippaanlaisesti. Kaikkea lakumassaa ei kannata ehkä kaataa kerralla, jotta sulaminen tapahtuu sujuvammin.

Alkuperäisessä reseptissäni en lisännyt kastikkeeseen enää lisää sokeria, mutta uskoisin, ettei pari ylimääräistä teelusikallista tekisi sille pahaa. Suolaa kastike tarvinnee sitten sen yhden teelusikallisen.

Sitten kun tätä oluesta, lakritsista, sokerista ja suolasta muodostunutta keitosta on keitelty kasaan tovi jos toinenkin, sekaan saattaisi lisätä ruokalusikallisen aitoa HP-kastiketta. Myöskin monenlaiset muut kastikkeet siihen taatusti voisivat toimia myös. Suosittelen tekemään rohkeita ratkaisuja, koska mehän elämme tällä vain kerran.

Muutama kietaisu myllystä mustapippuria ja kun kastike on kohtalaisen paksuksi kasaantunutta, se tuppaa olemaan valmista jäähdytettäväksi. Kastikkeen voi esimerkiksi kaataa lasikulhoon ja peittää sen kelmulla. Jonka jälkeen lykkää tuotoksen pakkaseen toviksi jäähtymään. Kauaa sen ei tarvinne pakastimessa olla, koska sen rakenteen ei toki pidä jähmettyä liikaa, jotta sen pystyy vielä helposti levittämään lihakimpaleen ympärille.

Esimerkiksi laitetaan kastiketta folion päälle, jonka jälkeen läntätään porsaan file paikalleen ja jonka jälkeen levitetään loppu kastike ympäri lihakimpaletta. Kääritään folio tiiviisti umpeen. Ja kääritään folio vielä kelmulla ja laitetaan tuotos jääkaappiin maustumaan vähintään yön yli. Ei haitanne, vaikka olisi pidempäänkin.

Jokainen voi toki ymmärtää, että mausteillahan voi aina tuunata tuotosta. Jos minulta kysyttäisiin mielipidettä, niin seuraavan kerran todennäköisesti itse lykkään kastikkeen sekaan kimpaleen raastettua tuoretta inkivääriä ja pari valkosipulia.

Paistaa lopullinen tuotos kannattaa uunissa. Lämpötilan soisi olevan jotain 175-200 astetta ja 45-60 minuuttia. Folio auki ja antaa vielä ottaa 5-10 minuuttia vähän rotia esim. 225 asteessa. Karskimpi kaveri lyö 240 astetta.

Perusaineet:

Olutta 2-3dl
100-200g lakua
Sokeria 1-2tl
Suolaa 1tl
HP-kastiketta 1-1,5rkl

Settiä voi tuunata esim:

Tuoreella inkiväärillä
Valkosipulilla









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti