lauantai 22. helmikuuta 2014

Vaihtoehtoja...

Täällä ei ole ollut lunta kuin nimeksi sen jälkeen kun pääsin perille ja ei sitä ilmeisesti ole ollut ylipäänsä koko talvena. Tänään aamusta sitä sitten tuli nopeassa tahdissa kymmenisen senttiä. Isoa tiskirättiä taivaan sakealta. Tuli hyvä fiilis, koska vaikka tietysti revontulet ja tähtitaivaat saa unohtaa ja monet muutkin kuvat, on tuo lumi vain hyvä elementti. Se nyt vain kuuluu skandinaaviseen talveen. Vaikkakin on todettava, että monesti suomalaisilla on näiltä seuduilta hiukan väärä käsitys ilmaston suhteen. Käsivarren korkeudella ollaan juu, mutta tuo meri pitää kyllä ilman lauhana aivan väkisinkin. Toissa iltana pakkasta taisi olla kovat neljä astetta, kun kävin reposia kuvaamassa. Tästä sata kilometriä etelään Lofooteille ja pakkasta ei nähdä oikeastaan ikinä.

Suuri osa kalastusaluksista seisoo satamassa kalastajien viettäessä kahden viikon välein tapahtuvaa kotiviikonloppua. Muuten nukkuvat paatissa ja vaan kalastavat päivät pitkät. Saa nähdä tuleeko maanantaina sitten tavaraa, kun jotain myräkkää on kai lupailtu. Isommilla paateilla pienet puhurit eivät kai vielä mitään merkkaa.

Kiitettävän hyvin on oppinut töissä tietyt rutiinit ja vaikka välillä väsyttääkin pitkät duunipäivät, on tuo homma nykyään paljon helpompaa, kun ei tarvitse koko ajan miettiä, mitä pitää seuraavaksi tehdä. Työnjohtajan kanssa ei käytännössä kommunikoida enää kuin norjaksi. Sanasto on välillä vieläkin ihan hakusessa, mutta kai se peruskielioppi aikanaan taottiin koulujärjestelmässämme sen verran takaraivoon, että eipä tuo muuten vaikeaa ole. Onhan se totuus, että jos itsensä pakottaa puhumaan vierasta kieltä, sitä sitten vaan väkisinkin oppii. Monien sanojen kirjoitusasut ovat sitten vielä täyttä hepreaa, mutta eipä jaksa stressata. Ei meikäläistä tuonne kirjoittamaan palkattu.

Duuneista ei sinänsä sen enempää - jos sitä nyt on koko ajan paljon - mutta olen tässä keilaillut tulevia vaihtoehtoja, koska nykyinen työnihän ei jatku kovin pitkän ikuisuuden. Kevään sesongin. Enkä aikonut palata ihan heti.

Mahdollisuuksia olisi niin täällä kuin tuossa muutaman kymmenen kilometrin päässä. Ja yksi vaihtoehto - mikä kyllä jotenkin viehättää - olisi hakea kesäksi duuniin Finnmarkiin. Johan siellä tuli pari kesää sitten lomailtua lintujen parissa. Mutta eipä noista nyt sen enempää.

Jos tulee mahdollisuus ajan suhteen, kaivan siskoni luona yli kymmenen vuotta seisseen rinkkani ja kameran ja lähden jonnekin. Ihan sama minne. Vaikka Lappiin pyörimään toviksi. Bussit, liftaus ja teltta eivät maksa liikaa. Jos ei jänkhän poika tai tyttö ota kyytiin, niin pistän trangian kuumaksi ja kuvailen päivän lisää. Pelkkiä ajatuksia, mutta katsotaan, mitä tuleman pitää. Tehdään nyt nämä työt ja odotellaan kevättä.

Ulkona tulee vettä ja huomenna lisää. Todennäköisesti kaikki lumet ovat huomisiltaan mennessä kadonneet. Kävin töiden jälkeen tänään nappaamassa pari räpsyä, mutta ei oikein houkutellut olla kauemmin, kun aamun kiva nuoskalumisade muuttui rännän kautta vedeksi.

Kohta kun vedän levyksi, en todellakaan laita herätyskelloa soimaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti